Usein kysyttyä uimaopetuksesta
USEIN KYSYTTYÄ:
Kaikkiin ryhmähintoihin sisältyy sisäänpääsymaksut ja allasvaraukset. Jäsenmaksun (20€ sisältyy syyskausi ja kevätkausi) lisäksi muita maksuja ei ole. Jäsenmaksu laskutetaan erikseen uimareilta syyskauden aikana.
"Miten uimaopetus tapahtuu? ": Lastenuimaopetuksien ryhmissä mukana on kaksi ohjaajaa ja opetus tapahtuu omassa rauhassa yleisöaikojen ulkopuolella. Näin toimimalla minimoidaan ulkoisten häiriötekijöiden vaikutus lasten keskittymiseen ja opetusta on helpompi toteuttaa.
"Miksi tulla uintiseuraan uimaan? " Uintiseuran opetus on erilaista kuin esim. uimahallien 8 kerran kurssit, jossa tavallaan tähdätään vain tiettyjen tehtävien suorittamiseen tai uintimerkkiin. Uimaseuran opetus kulkee ryhmän ja oppilaskohtaisesti mukana koko kauden eikä se lopu 8 kertaan, jos joku oppii nopeammin niin koitamme keksiä myös hänelle uusia juttuja ja opettelen silti myös vanhoja taitoja. Uintiryhmät on olemassa vaan sen takia, että opetus olisi helpompaa ja mielekkäämpää kun kaikki olisivat noin suurinpiirtein samalla tasolla.
"Lapseni osaa uida 200m, meille riittää se uimataidoksi!" Osa uimareista lopettaa usein uintiharrastuksen juuri kun lapsi on oppinut uimaan hallissa 100-200m. Kannattaa yhdessä uimarin kanssa miettiä, onko lapsen uintitaito vielä riittävä vai jatkaako harrastamista niin, että lapsen uintitaito on riittävän hyvä esim. 1000m. Uiminen 50m kylmässä +5 vedessä vaatteet päällä on aivan eriasia kuin hallissa uiminen uimapuvussa 200m.
"Lapseni ei ole uinut seurassa aikaisemmin. Miten valitsen uintiryhmän?" Kannattaa mieluummin valita helpompi taso ja siirtyä sieltä kevätkaudella seuraavaan ryhmään. Tämä motivoi lasta enemmän kun suoriutuu tehtävistä toisin, jos tunnilla tehtävät ovat kokoajan liian vaikeita. Mikäli opettaja kokee, että lapsi on väärässä ryhmässä, hänet voidaan siirtää kauden alussa toiseen ryhmään mikäli siellä on tilaa.
Ilmoittautuminen, onko se sitova? On. Peruuttaminen pitää tapahtua ennen kauden alkua tai viimeistään yhden kokeilukerran jälkeen. Tästä peritään 10 € maksu.
Mitä välineitä tarvitaan uintiin mukaan ja milloin tunti alkaa?
Uimari tarvitsee mukaansa uima-asun ja uimalasit sekä pyyhkeen ja peseytymisvälineet. Kaikki tunnit alkavat aina ennen altaaseen menoa ja tunnit myös loppuvat aina peseytymisellä huolella suihkussa ilman uima-asua. Tämä on tärkeä ensikastautuminen varsinkin pienillä lapsilla, jotta totutaan veden menemiseen kasvoille. Hiukset tulee kastella ennen altaaseen menoa ja pitkät hiukset sitoa kiinni tai vaihtoehtoisesti voi käyttää uimalakkia. Lapsen on hyvä käydä WC:ssä juuri ennen uimaopetuksen alkamista. Lapsilla uintilasit kuluvat, silikonit kovettuvat ja lasit naarmuuntuvat, joten ne kannattaa uusia vuosittain. Jokaisella uimarilla pitää olla uintilasit aina mukana. Pienten uimareiden kanssa aluksi riittää, että ne on mukana vaikka altaan reunalla, sitten otsalla ja myöhemmin ne opitaan laittamaan silmille.
Hyvä peruslasi pienemmille uimareille on sellainen, mistä näkee läpi eli kirkkaat ja ne eivät ennen kaikkea vuoda uinnin aikana ja ne sopivat lapsen kasvojen piirteisiin. Ohessa esim:
https://www.prisma.fi/tuotteet/100152325/speedo-futura-classic-junior-lasten-uimalasit-100152325
Hyvät uintilasit ovat sellaiset, mitkä ilman nauhojen laittoa pään taakse pysyvät kasvoille laitettuna ja painettuina noin 5s naamalla ilman apua.
Varusteet, joita ei suositella pienille uimareille:
sukelluslasit tai maskit, uintishortsit, uintipaidat, uintitossut, kellukkeet, uimarenkaat
Eväs: Uinti on kohtuu rasittava laji pienille uimareille ja energiaa kuluu paljon. Uinnin jälkeen on hyvä syödä pukuhuoneessa esim.banaani tai vastaava muu helppo eväs, mikä ei sotke hirveästi, niin kotimatka sujuu iltapalaan asti helpommin ja tämä nopeuttaa myös palautumista treenistä.
Sairastaminen: Kipeänä tai toipilaana ei kannata tulla uinti harjoituksiin. Jos uimarilla on sairaus (esim. astma tai epilepsia), tulee hoitavalta lääkäriltä varmistaa ohjeet uintiin osallistumiseen. Ilmoitathan myös vastuuohjaajille sairaudesta, jotta he osaavat toimia mahdollisessa hätätilanteessa uimarin parhaaksi.
Poissaolojen korvaaminen:
Poissaoloja ei voi korvata osallistumalla muihin ryhmiin.
Seurasta johtumattomasta syystä tapahtuneen uimaopetuksen peruuntuminen (esim. veden likaantumisesta johtuva altaiden käyttökielto kyseisenä ajankohtana) ei oikeuta korvaavien opetuskertojen järjestämiseen.
Lapsen ja nuoren saattaminen: *tämä kohta täydentyy ennen kauden alkua,*
Jos koet, että lapsi pärjää ilman aikuista puku- ja pesutiloissa, voi hänet päästää sinne yksin, mutta vastuu lapsesta puku- ja pesutiloissa on kuitenkin vanhemmalla. Ohjaajat ovat vastuussa lapsista vain altailla. Mikäli vanhempi saattaa lapsen pesutiloihin, jalat tulee desinfioida pukuhuoneesta pesutiloihin siirryttäessä ja lastenaltaan odotus alueelle. Vanhemmat voivat odotella hallin aulassa tai uimahallin kahviossa lapsen uinnin ajan. Ohjauksen päätyttyä lapset tuodaan lastenaltaan luokse, jonne vanhemmat voivat tulla vastaan tai vanhempi lapsi voi osatessaan poistua itse pesu- ja pukutiloihin. Vastuu on AINA tunnin jälkeen vanhemmilla pesutiloissa ja pukuhuoneissa tapahtuvista asioista. Tämä koskee kaikkia uimareiden vanhempia. Vanhempien omaehtoista valvontaa suositellaan pukutiloihin ja pesutiloihin uimatuntia ennen ja jälkeen, jotta mahdollisilta selvittelytapauksilta vältytään. Kaikkien vanhempien tulee huomauttaa lasten riehakkaasta toiminnasta suihku- ja pukutiloissa mikäli vaan mahdollista. Tuo isommat huomautukset aina myös valmentajien tietoon. Kiusaamiseen ja epäasialliseen käytökseen tulee aina puuttua.
Kahvio: *tämä kohta täydentyy ennen kauden alkua***
Ei palvele normaalisti. Valvontaan tullaan pyytämään apua vanhemmilta. Valvonta on ulkopuolisten pitämistä ulkona tiloissa ja mahdollisten toisten uintiryhmien vanhempien ja uimareiden päästämistä halliin sisälle. Muuten kahvionvalvonta olisi maksullista ja se vaikuttaisi suuresti uimareiden uintihintoihin.
Lapseni haluisi ostaa räpylät mistä niitä saa ja minkälaiset?
Käytämme osittain lastenuinneissa seuran omia räpylöitä uintiin. Lapsi voi halutessaan ostaa omat. Lasten räpylä tulee olla uintiin soveltuva silikoninenräpylä eli jossa on vain lyhyt räpyläosa. Uintiin tarkoitettu räpylä ei siis saa olla pitkä sukellusräpylä. Tämä räpylä ei mahdollista nopeata uintipotkua. Seura suosittelee tämän räpylän hankkimista Kalevan Prisman yläkerrasta uintiliikkeestä:
https://www.swimnet.fi/product/5451/mad-wave-pool-color-short-jr-rapyla
Voiko kelluttavalla uintiasulla osallistua tai pitääkö lapsella olla kellukkeet?
Seura tarjoaa tarvittavat kellukkeet ja välineet, omia ei tarvita. Vapaa-ajalla pienten lasten kanssa kannattaa käyttää kelluttavaa uimapukua, mitä löytyy yleensä Prismoista. Tämän puvun kanssa lapsi oppii turvallisesti uimiseen tarvittavat raajojen liikkeet, ilman pelkoa hukkumisesta. Se mahdollistaa käsien vapaamman liikkeen verrattuna perinteisempiin käsiin laitettaviin kellukkeisiin. Puku mahdollistaa lapsen "vesijuoksemisen/uimisen" altaassa kun hän oppii sillä kellumaan ja olemaan rauhallinen, jolloin vanhemmalle jää kädet vapaaksi leikkimiseen. Puvun ja käsikellukkeiden kanssa voi myös hyppiä altaaseen, jolloin lapsi oppii kastaumisen taidon. Jossain vaiheessa uintia kannattaa omatoimisesti aina harjoitella myös ilman kellukkeita esim. lastenaltaassa, jotta lapsi oppii myös sukeltamaan ja kastautumaan kokonaan.
Tiedottaminen:
Seuralla on käytössä Whatsupryhmät, josta saat tiedon nopeasti esim. seurojen vuorojen peruutuksista ja muista ajankohtaisista asioista. Ryhmä ilmoitetaan niille uimareille, jotka ovat tehneet ilmoittaumisen ryhmiin syyskaudelle viimeistään ennen kauden alkua.
Seura käyttää tiedottamiseen myös Myclub:a ja sähköpostia, uimaseurakangasalankuohu@gmail.com
Jos on jotain kysyttävää uintiryhmistä tai muusta niin nopeiten saat tiedot:
Petri Nevalainen 040862548 Whatsup, tekstiviestillä tai soittamalla.